Ce stim despre arborii Sequoia
Arborii de Sequoia sunt printre cele mai inalte creatii de pe Pamant si cresc in mod natural in padurile din Muntii Sierra Nevada, din California, la o altitudine de peste 2000 de metri. Acesti arbori gigantici au fost botezati de botanistul german Stephen Endlicher dupa numele unui sef de trib local, Sequoyah sau Sikwayi, inventatorul primului alfabet fonetic al indienilor cherokee.
Altitudinea la care arborii de Sequoia cresc le este propice dezvoltarii, aceasta oferindu-le un aer uscat de munte necesar conurilor pentru a se deschide si a elibera semintele. De asemenea, avand radacini superficiale, ce nu patrund adanc in pamant, Sequoia are nevoie de un sol bine drenat, iar zapada aflata pe muntii din Sierra Nevada le ofera arborilor mii de galoane de apa zilnic.
Arborii Sequoia sunt de trei tipuri: Californian Redwood (Sequoia Sempervirens), cunoscut si sub numele de Redwood, folosit des ca si conifer ornamental, Giant Sequoia (Sequoiadendron Giganteum), considerat cel mai mare copac in ceea ce priveste volumul total, fiind ocrotit prin lege si Dawn Redwood (Metasequoia), cunoscut doar ca si fosil pana in 1941, cand a fost descoperit in China.
Arborii Giant Sequoia pot creste pana la dimensiunea de 9 m in diametru si cel putin 76 m inaltime. Cel mai mare dintre acesti giganti este generalul Sherman, aflat in Parcul National Sequoia. Generalul Sherman are 84 m inaltime, o circumferinta de 31 m si cantareste 1,2 milioane kilograme.
Gigantii pot trai pana la 3000 de ani, recordul pentru cel mai batran astfel de arbore inregistrandu-se la peste 3500 de ani. Cand acestia mor, se intampla sa fie dintr-o cauza indirecta si anume, prin putregaiul radacinii sau din vina altui tip de slabire a bazei acestora. Conform Scientific American (revista stiintifica din America), focul, putregaiul radacinii si seceta nu afecteaza intregul arbore in mod normal, dar daca acesti factori destabilizeaza baza lui, din cauza gravitatii, acesta ar fi doborat intr-un final. Procesul este de lunga durata, dovada fiind faptul ca arborii de Sequoia sunt cele mai longevive organisme de pe Pamant.
Un aspect interesant despre acesti arbori impresionanti este faptul ca, datorita structurii scoartei, rezista la foc si, cu atat mai mult, s-a descoperit chiar ca incendiile forestiere ii fac bine. Scoarta arborelui este spongioasa, poate ajunge pana la un metru grosime si contine o substanta ce reuseste sa tina departe insectele. Lemnul arborelui este foarte dur si imbibat cu rasina.
La maturitate, Sequoia nu mai are ramuri pe jumatatea inferioara a trunchiului, acesta subtiindu-se spre varf si formand o coroana rotunda ale carei ramuri individuale atarna spre sol. Frunzele lor verzi sunt mici, aciculare si acoperite cu ceara, aranjate sub forma de spirala. Fiecare arbore detine atat conuri de gen masculin cat si feminin.
Datorita texturii sale fragile, Sequoia nu este o specie de cherestea valoroasa. Cu toate acestea, in jurul secolului al XX-lea, acesta era cultivat intensiv. Initial, Sequoia se gasea in toata emisfera nordica. Astazi, se mai pot intalni doar in 77 de plantatii imprastiate din California de Nord. Locurile care conserva Giant Sequoia sunt Sequoia National Forest, Parcul National Sequoia si Monumentul National Giant Sequoia.
Sequoia in Romania
Multumita unor iubitori de natura, mai multe exemplare de Sequoia au fost plantate pe meleagurile noastre, iar cel mai impunator arbore din Muntii Apuseni se afla chiar in judetul Cluj.
Astfel, pe langa arborele de Sequoia din judetul Cluj, doi arbori similari pot fi admirati pe Dealul Mare din satul Maderat, judetul Arad, adusi din California de catre baronul Dietrich Jozsef, in anul 1845. Cu o circumferinta de peste 5 metri, cei doi arbori au o inaltime de aproximativ 35 de metri.
Oradea este fericitul oras cu cei multi arbori giganti: trei exemplare pot fi admirate aici, in apropiere de Școala Generala Nr. 14. Strajeri urbani de mai bine de un veac si ei, arborii de Sequoia din Oradea au inaltimi ce variaza intre 19 – 22 metri, cu un diametru intre 64 si 90 cm.
Inca un exemplar de Sequoia putem admira la Baile Herculane (jud. Caras Severin). Arborele de aici, aflat pe Valea Cernei, la o altitudine de numai 160 de metri, dovedeste ca acesti mamuti ai naturii sunt capabili sa se dezvolte si in conditiile unei altitudini mult reduse, comparativ cu cea optima, natala. Arborele de Sequoia de la Baile Herculane apartine unei specii rare de Sequoia Gigantea.
Sequoia Sacuieu-Rogojel